Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα …(γλυκά) must των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!


Καλώς μας έφτασε η πιο γλυκιά εποχή του χρόνου! Ήρθε ο καιρός ν’ αποχαιρετίσουμε το παλιό και να υποδεχτούμε το καινούργιο… Νέος χρόνος, νέα εκκίνηση, νέα όνειρα, νέοι στόχοι… Κι όλα αυτά μες στο φως από τα χρωματιστά λαμπάκια και τη λάμψη των στολιδιών, στο χαμόγελο των παιδιών που περιμένουν τα δώρα τους, στο νόημα της Γέννησης του Θεανθρώπου, στο Άστρο που υπόσχεται την επαναγέννηση του κάθε μικρού Χριστού μες στις καρδιές μας…


Λίγο το κρύο (αχ, να χιόνιζε κιόλας!), λίγο η θαλπωρή του σπιτιού που εμπνέει και λίγο η γενικότερη διάθεση της εποχής, με ώθησαν να ψάξω συνταγές για διάφορα γλυκίσματα, τις οποίες αναρτώ και θα τις δοκιμάσω οσονούπω (με μέτρο πάντα!)… Φυσικά είναι ανοιχτές προς τροποποιήσεις και προσθήκες.
Καλές Γιορτές!



Μελομακάρονα 
  • 1/2 κιλό ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
  • 250γρ πορτοκαλάδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 500γρ ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 500γρ καρύδια 
Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό μέλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

 

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα
  3. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  5. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι περίπου για 5 λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε
  6. Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
(Η ζύμη μας για να είναι έτοιμη θα πρέπει να είναι σχεδόν σφικτή. Όταν θα σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας, το σιρόπι μας θα πρέπει να σιγοβράζει.) 



Κουραμπιέδες

600 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια
2 κουταλάκια μπέικιν - πάουντερ
3 κουταλιές κονιάκ
250 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
μισό κιλό ζάχαρη άχνη
λίγο ανθόνερο
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν-πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνετε αρκετή ώρα ώστε η ζύμη για τους κουραμπιέδες να γίνει μαλακή για να πλάθεται εύκολα.
Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20' περίπου.
Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με το ανθόνερο και την άχνη ζάχαρη.
Όταν κρυώσουν, τοποθετείτε τους κουραμπιέδες στην πιατέλα και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη άχνη.





Τηγανίτες της Ελπίδας*
Σπάμε 1 αυγό σε ένα μπολάκι, το χτυπάμε καλά και προσθέτουμε γάλα, ½ κουταλάκι ζάχαρη και ½ αλάτι, βάζουμε αλεύρι, 1 κουταλίτσα Baking pauder και λίγη κανέλα.
Η ποσότητα του γάλατος και του αλευριού είναι με το μάτι.
Εγώ προτιμώ να φτιάχνω το μείγμα σε ταπεράκι έτσι ώστε να μην πρέπει να το κάνω όλο αν μου βγει πολύ. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ξεκινάμε.

*θα τις δοκιμάσετε στο Αρχοντικό του Πάντου στην Πορταριά Πηλίου…




Muffin σοκολάτας  (και όχι μόνο…)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (στη δεύτερη περίπτωση θα παραλείψετε το baking)
  • 3 κ γλ .baking powder
  • 1/2  κ.γλ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 75 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • 1 κούπα γάλα
  • 100 γραμμ. τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
  • 12 μικρά κομμάτια κουβερτούρα (100 γραμμ. περίπου)
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα στερεά υλικά και την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά ανακατεύοντας τα απαλά με ένα πιρούνι (δεν χρειάζεται να τα χτυπήσουμε στο μίξερ).
  3. Βουτυρώνουμε 12 υποδοχές σε ταψάκι για muffin και τις πασπαλίζουμε αλεύρι, βάζουμε 2-3 κ.σ. από το μείγμα μας σε κάθε υποδοχή -να καλύπτονται τα 2/3 περίπου. Στη μέση της κάθε υποδοχής βάζουμε ένα κομμάτι κουβερτούρας.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20/25 λεπτά.
Τρώγονται ζεστά καθώς η σοκολάτα είναι ρευστή στο κέντρο, αλλά και κρύα. Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ώστε να μη μας στεγνώσουν και αν θέλουμε τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Και κάποιες παραλλαγές:
Φράουλας: προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κομμένες φράουλες. 
Ολικής αλέσεως: χρησιμοποιούμε 3/4 της κούπας αλεύρι ολικής και 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γλ ανάμεικτα μπαχαρικά και 1/2 κούπα σταφίδες. 
Μήλου: προσθέτουμε 1κ.γλ κανέλα 1/4 μοσχοκάρυδο και 1 κούπα μήλο σε μικρά κυβάκια και προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζάχαρη.
Μπανάνας: προσθέτουμε 1 μεγάλη λιωμένη μπανάνα. 
Τυριού: 1 κούπα τριμμένο τσένταρ - και φυσικά δεν θα βάλουμε ζάχαρη και βανίλιες!


Γαλατόπιτα (μπουρέκι)

Υλικά

6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
5 φρέσκα αυγά
2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο
Ξύσμα ενός λεμονιού



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε το γάλα σε κατσαρόλα στην φωτιά.
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο, την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει το μίγμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Σπάζουμε 5 αυγά και τα χτυπάμε.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
για να ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα.

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε προσέχουμε να έχει διάμετρο περίπου 35 εκ.
για να μην φουσκώσει πολύ η πίτα.
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας
και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε περίπου 45 - 50' λεπτά μέχρι να ροδίσει.

(http://ntrimy-oisydagesthsgiagias.blogspot.com)


Γαλατόπιτες μικρές

(υλικά για 10 γαλατόπιτες ατομικές)

·         1 λίτρο γάλα
·         180 γρ σιμιγδάλι
·         120 γρ ζάχαρη
·         1 βανίλια
·         2 αυγά
·         5 φύλλα Βυρηττού
·         Βούτυρο λιωμένο
·         Ζάχαρη-κανέλα


Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, και προσθέτουμε τη βανίλια. Βγάζουμε το σιμιγδάλι και το γάλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με τα αυγά, σιγά σιγά και ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να μη σβολιάσει. Παίρνουμε το ενιαίο μείγμα και το ξαναβάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας, ώστε να γίνει κρεμώδες.
Στο μεταξύ σε φόρμες για ατομικές τάρτες, τις οποίες έχω αλείψει με βούτυρο, απλώνω ένα-ένα τα φύλλα Βυρηττού, αλείφοντάς τα επίσης με το λιωμένο βούτυρο.
Από πάνω ρίχνω την κρέμα, τακτοποιώ τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.
Τέλος, ψήνω για 20-30’ στους 180 βαθμούς. 


Τάρτα μήλου (μηλόπιτα)

Για τη βάση:
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1-2 κουταλιές σούπας κρύο νερό
  • και φυσικά ένα ταψάκι τάρτας μεσαίου μεγέθους, μια λεκανίτσα, έναν πλάστη, καμιά λαδόκολλα και ένα πινέλο.
Πριν ξεκινήσω τη μείξη των υλικών, συνηθίζω να βάζω στην κατάψυξη για πέντε λεπτά την μαργαρίνη και ένα ποτήρι με νερό. Η ζύμη μας γίνεται καλύτερη όταν αυτά τα δύο είναι αρκετά κρύα.
Ρίχνω σε μια λεκάνη το αλεύρι με τη ζάχαρη και τα ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο κι αρχίζω να ζουλάω τα υλικά στη λεκανίτσα μου, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται κομματάκια. Ρίχνω μια κουταλιά κρύο νερό και συνεχίζω.

Σκοπός μου είναι να κάνω μια μπαλίτσα ζύμης, που θα πλάθεται εύκολα και δε θα κολλάει στα χέρια μου. Οπότε αν το κρίνω σκόπιμο ρίχνω άλλη μια κουταλιά νερό. Εδώ κολλάει η έκφραση “όσο σηκώσει” που λέγανε παλαιότερα στις συνταγές. Αν σας πέσει περισσότερο νερό και κολλάει η ζύμη σας, μπορείτε να βάλετε λίγο αλεύρι ακόμα για να έρθει στα ίσα του.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, απλώστε στο τραπέζι ή στον πάγκο σας μια λαδόκολλα και πάρτε τον πλάστη, για να ανοίξετε ένα φύλλο. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψάκι της τάρτας σας.
Μετά πρέπει να μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψάκι χωρίς να σκιστεί. (Αν δεν τα καταφέρατε, κολλήστε τα σκισίματα μεταξύ τους με τη ζύμη που σας περίσσεψε.) Καλό είναι, να έχετε απλώσει λίγο βούτυρο στο ταψάκι για να μη κολλήσει στο ψήσιμο. Πιέζετε ελαφρά προς τα κάτω τη ζύμη στις άκρες ώστε να καλύψει το χαρακτηριστικό βαθούλωμα που έχουν τα ταψάκια για τάρτες.
Στη συνέχεια στρώνετε τη ζύμη στα πλαϊνά τοιχώματα και κόβετε ό,τι περισσεύει. Με ένα πιρούνι αρχίστε να τρυπάτε τη ζύμη. Όσο περισσότερες τρυπούλες κάνετε τόσο καλύτερα για το ψήσιμο. Αν τη δείτε να φουσκώνει όση ώρα ψήνεται, κάντε προσεκτικά μερικές τρυπούλες ακόμη. Θα σας χαμογελάσει ξεφουσκώνοντας και μέσα σε 10-15 λεπτάκια, ανάλογα στο φούρνο σας, θα ροδοκοκκινίσει και θα νιώθει πανέτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Εχμ… τη γέμιση που θα αποφασίσετε να βάλετε εννοούσα.

Τι χρειαζόμαστε για τη γέμιση:
  1. 3 μήλα
  2. 50 γρ. ζάχαρη
  3. 1 κουταλάκι κανέλα
  4. και ένα αυγό χτυπημένο
Κόβουμε τα μήλα σε πολύ μικρά κομματάκια και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα μας. Αυτό ήταν τελειώσατε με τη γέμιση. Πετάξτε την μέσα στη βάση της τάρτας
Αφού τοποθετήσετε τα μηλαράκια σας όμορφα, αλείψτε με το χτυπημένο αυγό γυρω γύρω το ζυμάρι σας.
Θυμάστε εκείνο το ζυμαράκι που περίσσεψε; Το χρειαζόμαστε! Ανοίξτε το σε λεπτό φύλλο πάνω στη λαδόκολλα και χωρίστε το σε λωρίδες με ένα μαχαιράκι.
Και τώρα αρχίζει το πλέξιμο. Μη φοβάστε δε πονάει, στην αρχή είναι λίγο δύσκολα, αλλά αν ξεκινήσετε να τοποθετείτε τις λωρίδες από τη μέση θα τα καταφέρετε εύκολα.
Όταν πλέξετε τις λωρίδες, πατήστε τις άκρες τους απαλά στην περίμετρο της τάρτας για να κολλήσουν καλύτερα.
Μετά ακολουθεί η επάλειψη με το αυγό για να μας γυαλίσει αλλά και για να κολλήσουν καλύτερα οι λωρίδες μας…
 
Νομίζω πως είστε έτοιμοι για φούρνισμα.
10-15 λεπτάκια στους 200 βαθμούς είναι καλά, όμως εξαρτάται πάντοτε από το φούρνο.

 (Πηγή: www.sheblogs.eu)



Λουκουμάδες
  • 640 γρ. αλεύρι
  • 640 γρ. νερό χλιαρό ή 500 γρ. νερό + 2 αβγά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 16-18 γρ. μαγιά μπύρας
  • λάδι για τηγάνισμα
  • λίγη κανέλα

Σιρόπι:
  • 640 γρ. ζάχαρη
  • 320 γρ. νερό
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
Ζυμώνουμε τα υλικά, φτιάχνουμε μπαλάκια και τα τηγανίζουμε στη φριτέζα σε καυτό λάδι. Τα στραγγίζουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι και τα περνάμε ένα-ένα από μέσα μέχρι να νοτίσουν ελαφρά. Σερβίρονται ζεστοί…






Σοκολατένιος κορμός με μπισκότα
  Υλικά (για 8 - 10 μερίδες):
  • 350 γρ. μπισκότα πτι μπερ
  • 500 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη κοινή
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 100 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Βάζουμε τα αυγά και την κοινή ζάχαρη σ’ ένα ανοξείδωτο μπολ ή σε μια κατσαρόλα. Στερεώνουμε το σκεύος πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα μπεν μαρί. Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, έως ότου αφρατέψουν και πάρουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Με αυτό τον τρόπο παστεριώνουμε τα αυγά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το βούτυρο με την άχνη πολύ καλά. Προσθέτουμε το κακάο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το μείγμα αυγών - ζάχαρης, που είχαμε αφήσει να κρυώσει.
Σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ ή σε μια φόρμα για κορμό (σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας), απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα που φτιάξαμε, σκεπάζουμε με μπισκότα, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε να παγώσει καλά ο κορμός (για περίπου 3 ώρες). Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, βυθίζουμε προσεκτικά τη φόρμα σε ζεστό νερό (ώστε να λιώσει ελαφρώς η εξωτερική επιφάνεια του κορμού και να μπορέσει να ξεκολλήσει και να «γλιστρήσει» το γλυκό), σκεπάζουμε με την πιατέλα σερβιρίσματος, αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε τη φόρμα.




Βασιλόπιτα
  • 250 gr. βούτυρο μαλακό ή γάλακτος
  • 8 αυγά
  • 900 gr. αλεύρι
  • 100 gr. κονιάκ
  • 500 gr. ζάχαρη
  • 6 - 7 πορτοκάλια - μόνο το χυμό
  • 1 κουτ. γλ. σόδα
  • 1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη
  1. Σε μπολ βάζετε το βούτυρο, χτυπάτε καλά με σύρμα να ασπρίσει.
  2. Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να ασπρίσουν, ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε, προσθέτετε το κονιάκ.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύετε, μόλις αφρίσουν, ρίχνετε τον χυμό στο μπολ με το βούτυρο.
  4. Σε καθαρό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα και την ρίχνετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός πηκτός χυλός .
  5. Ρίχνετε σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά ( βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας ένα καθαρό στεγνό μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρό ).
  6. Βγάζετε, αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε.
  7. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.


...και ο καινούργιος χρόνος να φέρει Υγεία, Χαρά και Αγάπη στις καρδιές όλων...

Καλή Χρονιά!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου