Σαρακοστιανά εδέσματα!!!
Καλή Σαρακοστή!
Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι
· 1/2 κιλό μακαρόνια κοφτά
· 1 1/2 κιλό μικρά χταποδάκια κατεψυγμένα ή ένα μεγάλο
· 1/4 κούπας ξύδι balsamico
· 1/4 κούπας λάδι
· 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
· 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
· 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
· 2 κουταλιές κέτσαπ
· 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
· 1 κουταλιά σάλτσα τσίλι ή 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
· 4-5 κόκκους μπαχάρι
· 1-2 φύλλα δάφνης
· αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυδοπίλαφο
· 1 σακουλάκι μύδια
· 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 4-5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· ½ κιλό ρύζι νυχάκι ή κίτρινο
· 1 χούφτα δυόσμο*
· 1 χούφτα μαϊντανό*
· 1 χούφτα άνιθο*
· 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
· Αλάτι, πιπέρι, λίγο ούζο
*Το είδος του μυρωδικού και η ποσότητα επαφίεται στο γούστο του καθενός!Ξεπαγώνω και βράζω τα μύδια για μισή ώρα και τα στραγγίζω. Ζεσταίνω λίγο λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτω τα μύδια, και τα σβήνω με το ούζο. Προσθέτω τα μυρωδικά (δυόσμο-άνιθο-μαϊντανό), αλάτι και πιπέρι. Παράλληλα βράζω το ρύζι σε νερό αλατισμένο (σε αναλογία 1 προς 3). Μετά την πρώτη βράση, ρίχνω και τον κρόκο. Στραγγίζω όσο το ρύζι είναι ακόμα σπυρωτό, το ξεπλένω και ανακατεύω με τη σάλτσα με τα μύδια.
Πιλάφι με γαρίδες
· 1 σακουλάκι γαρίδες (όποιο μέγεθος προτιμάτε. Καλύτερα να είναι αποφλοιωμένες)
· Ντομάτες: 1 πακέτο Κύκνος ψιλοκομμένες, 5-6 ντοματίνια cherry και 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
· Μαϊντανός ψιλοκομμένος
· Δυόσμος ψιλοκομμένος
· 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
· 1-2 πιπεριές πράσινες
· Ρύζι basmati
· Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, λίγο ούζο
Ξεπαγώνω και βράζω τις γαρίδες για 15-30’ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και τις στραγγίζω. Ζεσταίνω λίγο λάδι και τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια (από τα φρέσκα, ψιλοκόβω και ρίχνω μόνο το λευκό μέρος. Το πράσινο το ψιλοκόβω και θα το ρίξω προς το τέλος, μαζί με τα μυρωδικά). Προσθέτω και τις πιπεριές ψιλοκομμένες και τέλος τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μπαχάρι κι αφού τσιγαριστούν καλά σβήνω με το ούζο. Έπειτα ρίχνω τις ντομάτες και όσο νερό χρειαστεί, για να είναι η σάλτσα υγρή αλλά όχι νερουλή. Συμπληρώνω και αλάτι εάν χρειαστεί. Αφήνω να γίνουν τα υλικά για 20 λεπτά και 5 λεπτά πριν βγαλω το σκεύος από τη φωτιά ρίχνω το δυόσμο, το μαϊντανό και το πράσινο μέρος από τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.Στο μεταξύ έχω βράσει μισό κιλό ρύζι basmati ως εξής: Ρίχνω 5-6 κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί λίγο, ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω, ώστε το λάδι να πάει παντού και να ροδίσει κάπως το ρυζάκι (θέλει χαμηλή φωτιά και προσοχή να μην καεί!) Στη συνέχεια ρίχνω όσο νερό θέλω, αλατίζω, κι αφήνω να βράσει το πολύ για 10 λεπτά (ώστε να παραμείνει σπυρωτό). Προσοχή: εάν χρειαστεί νερό, προσθέτω επιπλέον (το ρύζι αυτό έχει την τάση να «πίνει» το νερό πολύ γρήγορα). Στο τέλος δεν περιμένω να το «ρουφήξει» όλο, αλλά στραγγίζω και ξεπλένω. Έτσι τουλάχιστον κατορθώνω εγώ να το κάνω σπυρωτό, γιατί ακολουθώντας τις οδηγίες κάποιας συσκευασίας και περιμένοντας να «πιει» όλο του το νερό, το ρύζι έλιωσε.
Τέλος, ανακατεύω το πιλάφι με τη σάλτσα ή σερβίρω ξεχωριστά.
Ντολμάδάκια γιαλαντζί
(40-50 κομμάτια)
· ½ κιλό αμπελόφυλλα (φρέσκα ή από κονσέρβα)
· ½ κιλό ρυζί αρμπόριο-καρολίνα
· 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
· 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
· 1 κούπα φρέσκο άνιθο ψιλοκομμένο
· 1 κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
· Χυμό από 2 λεμόνια
· 1-2 ξυλάκια για σουβλάκι
· 1 κούπα λάδι
· Αλάτι-Πιπέρι
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα, θα πρέπει να τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό για 3 μόλις λεπτά. Αν είναι από κονσέρβα, αρκεί να τα ξεπλύνουμε με βραστό νερό. Στη συνέχεια τα ανοίγουμε, τα απλώνουμε, και τα αφήνουμε στην άκρη για να προετοιμάσουμε τη γέμιση:
Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και μόλις πάρουν αυτά χρώμα, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το δυόσμο, τον άνιθο και το μαϊντανό (στις ποσότητες και στην αναλογία που επιθυμούμε)μαζί με μισή κούπα νερό, και αφήνουμε να μαγειρευτούν για δέκα λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση, την αφήνουμε για λίγη ώρα στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα ξυλάκια και πάνω τους βάζουμε μια στρώση αμπελόφυλλα. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο και τοποθετούμε πάνω του ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου (ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου) από τη γέμιση και το τυλίγουμε όπως μπορούμε. Προσέχουμε απλά να μην είναι πολλή η γέμιση, ούτε και πολύ σφιχτά τυλιγμένη (να υπάρχει δηλαδή χώρος μέσα στο ντολμαδάκι για το ρύζι να φουσκώσει κι άλλο). Μόλις τα τυλίξουμε όλα, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 50’, αφού ρίξουμε και 1μιση κούπα νερό και το χυμό των λεμονιών.
Πατέ ελιάς
-250 γρ. μαύρες ελιές με μαλακή υφή
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-4 σκελίδες σκόρδο
-100 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά)
-1 κ.σ. μαγιονέζα (προαιρετικά)
-1 κουταλιά ρίγανη
-1 κουταλιά ξίδι
-Ξύσμα από ένα λεμόνι
-1/2 κουταλάκι πιπέρι
1. Bάζετε 250 γρ. μαύρες ελιές (1 φλιτζάνι) μέσα σε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (τόσο, ώστε να τις καλύπτει). Tις αφήνετε στο ελαιόλαδο για μία νύχτα.
2. Tην επόμενη ημέρα βγάζετε με τα χέρια σας τα κουκούτσια από τις ελιές, που έχουν μαλακώσει αρκετά χάρη στο ελαιόλαδο.
3 .Ψήνετε στο φούρνο στους 350 βαθμούς, 4 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, για 30 λεπτά. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν θέλετε να έχει το σκόρδο πολύ έντονη γεύση, βράζετε τις σκελίδες για 15 λεπτά σε ένα μικρό μπρίκι.
4. Bάζετε στο μπλέντερ τις ελιές (χωρίς τα κουκούτσια), το σκόρδο, το ανθότυρο, τη μαγιονέζα και προσθέτετε 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη ή 1½ κουταλιά ξερή ρίγανη.
5. Προσθέτετε στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξίδι (μπορείτε να βάλετε μπαλσάμικο, που θα προσδώσει όμως μία σχετική γλυκύτητα στο πατέ).
6. Ξύνετε τη φλούδα (το κίτρινο μέρος) από ένα λεμόνι και το βάζετε στο μείγμα.
7. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι, όχι όμως παραπάνω από 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
8. Tέλος, προσθέτετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο (το μισό από το λάδι που είχατε χρησιμοποιήσει για να «μουλιάσετε» τις ελιές).
9. Xτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.
Bάζετε τον πολτό αυτό σε ένα καθαρό βάζο και το φυλάτε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.1. Bάζετε 250 γρ. μαύρες ελιές (1 φλιτζάνι) μέσα σε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (τόσο, ώστε να τις καλύπτει). Tις αφήνετε στο ελαιόλαδο για μία νύχτα.
2. Tην επόμενη ημέρα βγάζετε με τα χέρια σας τα κουκούτσια από τις ελιές, που έχουν μαλακώσει αρκετά χάρη στο ελαιόλαδο.
3 .Ψήνετε στο φούρνο στους 350 βαθμούς, 4 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, για 30 λεπτά. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν θέλετε να έχει το σκόρδο πολύ έντονη γεύση, βράζετε τις σκελίδες για 15 λεπτά σε ένα μικρό μπρίκι.
4. Bάζετε στο μπλέντερ τις ελιές (χωρίς τα κουκούτσια), το σκόρδο, το ανθότυρο, τη μαγιονέζα και προσθέτετε 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη ή 1½ κουταλιά ξερή ρίγανη.
5. Προσθέτετε στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξίδι (μπορείτε να βάλετε μπαλσάμικο, που θα προσδώσει όμως μία σχετική γλυκύτητα στο πατέ).
6. Ξύνετε τη φλούδα (το κίτρινο μέρος) από ένα λεμόνι και το βάζετε στο μείγμα.
7. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι, όχι όμως παραπάνω από 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
8. Tέλος, προσθέτετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο (το μισό από το λάδι που είχατε χρησιμοποιήσει για να «μουλιάσετε» τις ελιές).
9. Xτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.
www.vita.gr
Ταραμοσαλάτα
· 200 γρ. ταραμάς καλός λευκός
· 350 γρ. ψίχα ψωμιού
· 1 κρεμμύδι
· 2 λεμόνια
· 1 ποτήρι νερού λάδι
· πιπέρι
- Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
- Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
- Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
www.sintagespareas.gr
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
-1 ποτήρι ελαιόλαδο
-2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
-3 ποτήρια ζάχαρη
-4 ποτήρια νερό
Εξτραδάκια και προαιρετικά:
-κανέλλα σκόνη
-αμύγδαλα
-κουκουνάρια
-σταφίδες ξανθές
Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά γιατί αρπάζει γρήγορα.
-κανέλλα σκόνη
-αμύγδαλα
-κουκουνάρια
-σταφίδες ξανθές
Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά γιατί αρπάζει γρήγορα.
Όταν καβουρντιστεί το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με προσοχή, γιατί όταν αρχίζει να κοχλάζει μπορεί εύκολα να αρχίσει να πετάγεται έξω από την κατσαρόλα! Προστατευτείτε τοποθετώντας το καπάκι και χρησιμοποιώντας μακριά κουτάλα.
Μη βιαστείτε να τον βγάλετε από τη φωτιά, γιατί θα λασπώσει.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν είναι στεγνός από υγρά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν είναι στεγνός από υγρά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια.
Τότε έρχεται η ώρα να τον βάλουμε στη φόρμα. Τον αφήνουμε εκεί για λίγη ώρα και ξεφορμάρουμε, στολίζοντάς τον αν θέλουμε με κανέλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου