Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Φράουλα, στο σχήμα της καρδιάς...



Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.
Η φράουλα ανήκει στην τάξη «ροδώδη» και την οικογένεια «ροδίδες» και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:
Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Οφέλη για την υγεία:
Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την Άνοιξη, που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή.
Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, (J Agric Food Chem. 2006), των καρδιαγγειακών παθήσεων, (Pathophysiol Haemost Thromb. 2006), της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.



Φράουλες, 100g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 47 kcal
Υδατάνθρακες
5.4 g
Φυτικές ίνες 1.52 g
5%
Λίπος
0 g
Πρωτείνη
0.7 g
Βιταμίνη C 20 mg
20%
Ασβέστιο 25 mg
4%
Σίδηρος 0.6 mg
7%
Μαγνήσιο 13 mg
3%
Φώσφορος 66 mg
10%
Κάλιο 104 mg
3%
Νάτριο 2 mg
5%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:
Καταγωγή από Χιλή, με τις Η.Π.Α. να έχουν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ευρωπαϊκή φράουλα, που έχει μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Αντίθετα, οι μεγάλες φράουλες ονομάζονται ‘Φράουλα Ανανάσα’. Γενικά, ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη με πολλά μικρά σπόρια στην επιφάνειά της. Αντέχει αρκετά, στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να τη βλάψει.
Η φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της, την μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με πιο εντατική καλλιέργεια ακόμη και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της γίνεται μόλις κοκκινήσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της συνηθίζεται η καλλιέργεια της να γίνεται όσο γίνεται πιο κοντά στα κέντρα ζήτησης και κατανάλωσης.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:
Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.
Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:
Τρώγονται ωμές, σκέτες ως φρούτο αλλά και μαζί με ζάχαρη, λεμόνι, γιαούρτι, σαντιγύ ή λίγο αλκοόλ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα.

Πηγή: www.iatronet.gr




Muffin με φράουλες

(Υλικά για 24-26 muffin)
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1μιση  κούπα ζάχαρη
  • 3  κ.γ. baking powder
  • 1/6 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 300 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/3 της κούπας βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3/4 κούπα γάλα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 και 1 τέταρτο κούπες φράουλες κομμένες σε κομματάκια
  1. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το τυρί και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  2. Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το baking powder και τα μπαχαρικά.
  3. Αφού χαμηλώσουμε τη ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σε τρεις δόσεις, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε φόρμα για muffins (βάζουμε οπωσδήποτε χάρτινα φορμάκια πρώτα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ψήθηκαν (βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα και βλέποντας ότι βγαίνει στεγνή).

Μαρμελάδα Φράουλα
·         1 κιλό φράουλες
·         600 γραμμάριαζάχαρη
·         1/2 λεμόνι (χυμός)
Διαλέγουμε ώριμες φράουλες (ο Μάιος είναι η καλύτερη εποχή). Τις πλένουμε σχολαστικά και αφαιρούμε το κοτσανάκι. Με το χέρι τις λιώνουμε ζουλώντας τες ή τις κόβουμε μικρά κομματάκια ή τις βάζουμε στο μπλέντερ, ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχει η μαρμελάδα μας. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Θέλουμε η ζάχαρη να πάρει το χρώμα της φράουλας, να λιώσει, και να «δέσει» το μείγμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο. Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 20-30’.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα. Εναλλακτικά μπορούμε να καταψύξουμε ένα πιατάκι και να δοκιμάσουμε, αφού βάλουμε μια κουταλιά μαρμελάδα, να το γυρίσουμε πλάγια. Αν η μαρμελάδα στέκεται συμπαγής, τότε είναι έτοιμη. Τότε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Πρέπει να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα. Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.
Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε.



Smoothie με φράουλες

Υλικά για 1 ποτήρι:

·         5-7 φράουλες
·         100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
·         Χυμό 1 πορτοκαλιού ή/και 1 μπανάνα

Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι με αυτή τη σειρά και τα χτυπάμε. Βάζουμε σε ποτήρι, διακοσμούμε και απολαμβάνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου