Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Παντζάρι, το μυστήριο κόκκινο θαύμα

«…Το παντζάρι είναι το πιο μελαγχολικό ζαρζαβατικό, το πιο πρόθυμο να υποφέρει. Δεν μπορείς να βγάλεις αίμα στίβοντας ένα γογγύλι… Το παντζάρι είναι ο φονιάς που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Το παντζάρι είναι ό,τι ακριβώς συμβαίνει στο κεράσι, όταν συνουσιάζεται μ’ ένα καρότο…»Τομ Ρόμπινς 
 Για τον συγγραφέα του "Αρώματος του Ονείρου", το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που κρύβει πολλά μυστικά... Το σίγουρο είναι πως, τόσο για την πορφύρα του που στάζει ανεξάντλητη, όσο και για τη διακριτική του γεύση, του αξίζει ένα αφιέρωμα! Για να φωτίσω το μυστήριό του, από το διαδίκτυο ψάρεψα μερικές πληροφορίες: 
"Γνωστό από την αρχαιότητα, το παντζάρι θεωρούνταν ένα πολύτιμο θρεπτικό λαχανικό. Τα φύλλα του μαγειρεύονταν με μέλι και κρασί, ενώ η χρωστική του χρησιμοποιήθηκε ως βαφή μαλλιών. Λέγεται ότι στο ναό των Δελφών το προσέφεραν στο θεό Απόλλωνα και πίστευαν ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια, γι’ αυτό διατηρούσε την ομορφιά της. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γραμμ.). Επομένως, δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση στη διατροφή μας, αλλά πολλά περισσότερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.

Διατροφική αξία
Με την απαλή υφή του και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα του είναι ασυναγώνιστο όσον αφορά την υψηλή θρεπτική αξία του. Είναι πλούσιο σε:
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Ψευδάργυρο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκό
  • Σελήνιο
Τα φύλλα του έχουν τις ίδιες σχεδόν βιταμίνες με αυτές που περιέχει το σπανάκι, πλούσια σε β-καροτίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Πού κάνει καλό
Όσον αφορά τις ιδιότητες του παντζαριού, θα πρέπει να τονίσουμε ότι καταπολεμά εμπύρετες καταστάσεις, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα και άλλες, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, λειτουργεί ως πρώτης τάξης φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.
Όσο για το χυμό του, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή. Επίσης, ο χυμός του μαζί με μία κουταλιά μέλι πριν από το πρωινό ανακουφίζει τα συμπτώματα ενός στομαχικού έλκους. Τέλος, κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα συστατικό τους ανεβάζει ένα από τα επίπεδα ενός ενζύμου που φαίνεται πως καταπολεμά κάποια είδη καρκίνων.

Τι να προσέξω
Η σάρκα τους θα πρέπει να αφαιρείται λίγο πριν από την κατανάλωσή τους (Δηλαδή, καταλαβαίνουμε πως καλό είναι να τα βράζουμε με τη φλούδα και να την αφαιρούμε στο τέλος).
Πρέπει να βράζονται σε λίγο νερό και για λίγη ώρα, όπως άλλωστε όλα τα λαχανικά.
Όσο πιο φρέσκα είναι τα παντζάρια, τόσο πιο έντονο είναι το άρωμά τους και μαγειρεύονται πιο γρήγορα.
Για να διατηρήσετε τα παντζάρια μέχρι και δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να κόψετε τα φύλλα 5 εκατοστά από το κοτσάνι και να βάλετε τους βολβούς στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα.
Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά, με βαθύ κόκκινο χρώμα".
(Ethnos.gr)

Κι άλλες πληροφορίες για το παντζάρι και το ζουμί του, και τις "θαυματουργές" του ιδιότητες (μειώνει την αρτηριακή πίεση, είναι αντιοξειδωτικό, καθαρτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αφροδισιακό...) μπορούμε να βρούμε στο botanologia.blogspot.com. Κι αν δεν κατάφερα να βάψω αυγά με το ζουμί τους το Πάσχα (ήττα!), ωστόσο συχνά τα απολαμβάνω σκετά βραστά, με λάδι και λεμόνι. Ειδικά όταν φτιάχνω ψαράκια τηγανητά ή ψητά, αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό! Πρόσφατα η φίλη Άρτεμις μου σφύριξε συνταγή για μια σαλάτα, η οποία και νόστιμη είναι, και χρωματιστή, και εύκολη, και φουλ θρεπτική! Ιδού: 

Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι

Συστατικά συνταγής
Στα γρηγορα
Μαγειρέψτε με... τέσσερα υλικά
Γρήγορα
Συνταγές για να φροντίζουμε την υγεία μας
Συνταγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Συνταγές για τα στάδια της ζωής μας
Συνταγές για ιδιαίτερες περιστάσεις
Ελληνική - Παραδοσιακή Κουζίνα
Συνταγές βάσει του κύριου συστατικού
Vegetarian - Χορτοφαγία
Συνταγές ανάλογα με το πιάτο
Συνταγές ανάλογα με τη δυσκολία εκτέλεσης
Για το παιδί
  • 1 κιλό πατζάρια (γουλιά)
  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • Καρύδια χοντροκομμένα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Οδηγίες συνταγής
Βράζουμε τα πατζάρια για 35 λεπτά και τα κόβουμε σε κύβους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα πατζάρια και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο. Τη σερβίρουμε κρύα. (130 θερμίδες ανά μερίδα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου