Μονοετές, ποώδες, αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, η ρεβυθιά ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβύθια και ως κτηνοτροφή. Έχει την επιστημονική ονομασία κίκερ το κριόμορφο.
Η καταγωγή της ρεβυθιάς είναι από την Ασία και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης,της Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Τα φύλλα της είναι πτερωτά, σύνθετα και έχουν πολλά μικρότερα φυλλάρια στρογγυλά, ανοιχτοπράσινα με μικροσκοπικά δόντια στις άκρες. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκού κόκκινου ή ροζ χρώματος και φύονται στις μασχάλες των κλαδιών ανά ένα.
Οι καρποί είναι πεπλατυσμένοι στα πλάγια και κάθε ένας από αυτούς περιέχει 1-2 σπόρια, τα γνωστά ρεβύθια.
Η ρεβυθιά είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία και αποδίδει καλά σε φτωχά εδάφη χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις. Πολλαπλασιάζεται με σπορά κατά τους φθινοπωρινούς κυρίως μήνες.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 150,000 στρέμματα , κυρίως στη Στερεά Ελλάδα,τη Θράκη και τη Μακεδονία.
Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η Ισπανία, η Αλγερία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Ελλάδα.Ρεβύθια
Τα ρεβύθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Θεωρούνται ουδέτερη τροφή με pH 7.0.
Ο δε συνδυασμός τους με το ρύζι είναι σοφός, διότι το τελευταίο βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα ρεβύθια (και γενικά από τα όσπρια).
Συνταγές με ρεβύθια
Ρεβύθια με ρύζι
Συστατικά συνταγής
- 1 ½ κούπα ρεβύθια
- 1 κούπ ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι -το χυμό του-
- 12 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κούπα λευκό κρασί
- 1 κ.τ.γ. κάρυ
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Τοποθετούμε τα ρεβύθια για 12 ώρες σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν. Ύστερα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 2'. Προσθέτουμε το κρασί, το χυμό του λεμονιού, το κάρυ, τα ρεβίθια και το ζουμί τους. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ρεβύθια σούπα
Συστατικά συνταγής
• ½ κιλό ρεβύθια
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Χυμό από1 λεμόνι
Οδηγίες συνταγής
Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια Τα βράζουμε για μισή ώρα και τα ξαφρίζουμε από τον αφρό που θα βγάλουν. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό.
Βράζουμε τα ρεβίθια για 1 ώρα περίπου. Στη μισή ώρα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα δαφνόφυλλα. 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα αφήνουμε να χυλώσουν και τα σερβίρουμε με λεμόνι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου