Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Κατάλογος με το pH των τροφών

Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 - 9,0


pH 9,0:

  • Λεμόνια: Εξαιρετικό για κρυολόγημα, βήχα, πόνο λαιμού, καούρα και πεπτικές διαταραχές.
  • Καρπούζι: Καλό για ετήσια νηστεία. Για αρκετές μέρες τρώτε καρπούζι, μασάτε και τρώτε επίσης τα κουκούτσια. Υπέρ αλκαλική τροφή.

pH 8,5:

  • Αγαρ-Αγαρ: Υποκατάστατο της ζελατίνης, πιο θρεπτικό.
  • Ακτινίδιο
  • Ανανάς
  • Αντίδια
  • Αχλάδια (γλυκά)

  • Δαμάσκηνα Umeboshi

  • Κανταλούπε
  • Καγιέν: Αναζωογονητικό, μη ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος. Καλό για το ενδοκρινολογικό

  • Λάιμ


  • Μαϊντανός: Καθαρίζει τα νεφρά.  
  • Μάνγκο

  • Νεροκάρδαμο


  • Passion fruit
  • Παπάγια
  • Πεπόνι

  • Σπαράγγι: Ισχυρός μειωτής οξύτητας, αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας αλκαλικότητα μακροχρόνια.
  • Σταφύλια (γλυκά)
  • Σταφίδες ξανθές
  • Σύκα ξερά

  • Φύκια Κέλπ και Seaweeds

  • Χουρμάδες ξεροί
  • Χυμοί Φρούτων: Τα φυσικά σάκχαρα φέρνουν αλκαλικότητα. Πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα.
  • Χυμοί Λαχανικών: Ανάλογα τα λαχανικά και τη γλυκύτητα.




    Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 - 8,0

pH 8,0:

  • Αλφάλφα: Πλούσια σε ένζυμα, άριστη ευπεψία.  
  • Αβοκάντο
  • Αλεύρι
  • Αραρούτι: Περιέχει υψηλό ασβέστιο. Υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.
  • Αλάτι Θαλασσινό (με λαχανικά): Η περιεκτικότητα λαχανικών ανεβάζει την αλκαλικότητα.
  • Αρακάς (φρέσκος γλυκός)
  • Αχλάδια (λιγότερο γλυκά)

  • Βερίκοκα
  • Βότανα πράσινα

  • Γκουάβα
  • Γκρέιπφρουτ

  • Διόσπυρος

  • Καρότα
  • Κολοκύθα (γλυκιά)

  • Μαρούλι πράσινο
  • Μήλα (γλυκά)
  • Μούρα
  • Μπανάνες (ώριμες)

  • Νεκταρίνι

  • Ροδάκινα (γλυκά)

  • Σέλινο
  • Σκόρδο: Ανεβάζει τις τροφές οξύτητας pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση.  
  • Σπανάκι
  • Σταφύλια (λιγότερο γλυκά)
  • Σταφίδες κορινθιακές
  • Σύκα (φρέσκα)

  • Φραγκοστάφυλο

  • Χουρμάδες (φρέσκοι)


pH 7,5:

  • Αρακάς (λιγότερο γλυκός)

  • Γογγύλι

  • Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο)
  • Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά)
  • Κολοκύθα Squash (Χειμερινή Κολοκύθα: pH 7,5 – Γλυκύτερη: 8,0).
  • Κουκιά
  • Κουνουπίδι

  • Λάχανο

  • Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο)
  • Μήλα (ξινά)
  • Μηλόξυδο: Ανόθευτο, μη παστεριωμένο βοηθάει το πεπτικό (1 κουταλιά με μέλι και νερό πριν τα γεύματα).
  • Μπαμπού Φύτρα
  • Μπρόκολο

  • Ντάικον

  • Παντζάρι
  • Πατάτες με φλούδα
  • Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια)
  • Πιπεριά
  • Πορτοκάλι

  • Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά)

  • Σμέουρα
  • Σταφύλια (ξινά)

  • Ταμάρι: Γνήσια ζυμωμένο για 1,5 χρόνο, αλλιώς pH 6,0.

  • Φασολάκια (φρέσκα πράσινα)
  • Φράουλες

  • Χαρούπια: Υποκατάστατο του κακάο, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.




    Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0

pH 7,0:

  • Αμύγδαλα: Μουσκεύετε 12 ώρες και τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
  • Αγγούρι
  • Αγκινάρα
  • Αλάτι Θαλασσινό: Περιέχει θαλάσσια μέταλλα. Ξηραμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Αμάρανθος

  • Βύνη κριθαριού

  • Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο): Υψηλό νάτριο, για βοήθεια στην πέψη.

  • Ελαιόλαδο
  • Ελιές ώριμες: Ξεραμένες στον ήλιο, ωριμασμένες στο δένδρο, αλλιώς pH 6,0

  • Καρύδα (φρέσκια)
  • Κάστανα (ξερά, ψημένα)
  • Κεράσια
  • Κεχρί
  • Κινόα
  • Κολοκάσια
  • Κρεμμύδι
  • Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί)
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

  • Μανιτάρια

  • Μαγιά (διατροφικές νιφάδες)
  • Μαγιονέζα (σπιτική)
  • Μέλι (ανεπεξέργαστο)
  • Μελιτζάνα
  • Μίσο (πάστα σόγιας)
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μουστάρδα
  • Μπάμιες
  • Μπαχαρικά: Κυμαίνονται μεταξύ pH 7,0 και 8,0.

  • Νεροκαστανιά

  • Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές)

  • Ξύδι ρυζιού

  • Πίκλες σπιτικές: Με θαλασσινό αλάτι και μηλόξυδο.  
  • Πράσο

  • Ραβέντι
  • Ρεπάνι

  • Σάλτσα σαλάτας
  • Σιρόπι Ρυζιού
  • Σόγια φασόλια (ξερά)
  • Σόγια γάλα & τυρί
  • Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι): Υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι φρεσκοαλεσμένοι.

  • Τόφου / Ψωμί Εσσαίων: Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά. Φυτρωμένα Σιτηρά: Υψηλότερη αλκαλικότητα και πιο εύπεπτα.
 

Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 7,0

pH 7,0:

  • Ασπράδι αυγών

  • Βατόμουρα
  • Βούτυρο

  • Γάλα (ομογενοποιημένο) και επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος*: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα.
  • Γιδίσιο γάλα

  • Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα
  • Δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου)

  • Ελιές (ξυδάτες)
  • Έλαια (εκτός ελαιόλαδου)

  • Καρύδια
  • Καρύδα ξερή
  • Κάσιους
  • Κριθάρι
  • Cranberries: Περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα
  • Κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα)

  • Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί
  • Μαργαρίνη
  • Μέλι (επεξεργ.)
  • Μελάσα (οργανική αθειάφιστη): Πολύ πλούσια σε σίδηρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μουστάρδα

  • Πίτουρο
  • Ποπ-κορν με βούτυρο (σκέτο)

  • Σιρόπι κριθαριού
  • Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο)
  • Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου

  • Τυριά (ελαφρά και λεπτά)

  • Πέκαν καρποί

  • Στάρι Σπελτ

  • Φακές
  • Φασόλια ξερά (μουνγκ, ατζούκι, γκαρμπάνζο, πίντο, κίντνεϊ): Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα (pH 7,0).  
  • Φιστίκια Αιγίνης
  • Φρουκτόζη

  • Ψωμί σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο).

    * Κρέμα (φρέσκια και άβραστη), Γάλα και Τυρόγαλα (αγελάδας), Γιαούρτι (σκέτο).



    Μέτρια όξινες Τροφές / pH 6,0 - 6,5

pH 6,5:

  • Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα)

  • Βρώμη

  • Γλυκά (με σπόρους & μέλι)

  • Ζυμαρικά (πλήρη)

  • Κέτσαπ


  • Μαγιονέζα
  • Μπανάνες (πράσινες)

  • Πατάτες ξεφλουδισμένες
  • Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο)

  • Ρύζι Μπασμάτι
  • Ρύζι αναποφλοίωτο

  • Σόγια σάλτσα (εμπορίου)


  • Ταπιόκα
  • Τυριά (δυνατά)

  • Φαγόπυρο
  • Φιστίκι αράπικο

  • Ψωμί Σταρένιο (οργανικό φυτρωμένο)
  • Ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού


pH 6,0:

·         Γιαούρτι (γλυκαμένο)

·         Δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα)

·         Κρέμα σιταριού
·         Κρασί: Καλής ποιότητας κόκκινο κρασί.

·         Μελάσα (θειαφισμένη)

·         Οστρακόδερμα

·         Πίκλες (εμπορίου)


·         Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο)

·         Τροφές πλήρους σιταριού: Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι πιο αλκαλικό.

·         Τσάι μαύρο

·         Φρουτοχυμοί με ζάχαρη
·         Φύτρο σταριού

·         Ψάρια
·         Ψωμιά (εξευγενισμένα) από καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη.


Εξαιρετικά όξινες Τροφές / pH 5,0 - 4,5

pH 5,5:

·         Αλεύρι άσπρο και σταρένιο: Είναι λευκασμένα - δεν προσφέρουν τίποτα.  
·         Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο
·         Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά: Απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία.

·         Βοδινό κρέας


·         Γαλοπούλα
·         Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι

·         Ελάφι


·         Ζάχαρη άσπρη: Δηλητήριο! Αποφεύγετέ τη.
·         Ζάχαρη καφέ: Οι περισσότερες είναι άσπρη ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού.  
·         Ζυμαρικά (άσπρα)

·         Καραμέλες
·         Καφές: Οργανικός, φρεσκοαλεσμένος - μέχρι pH 5,5.
·         Κατσίκι
·         Κοτόπουλο
·         Κουνέλι
·         Κρέμα με άσπρη ζάχαρη

·         Λικέρ: Οι φθηνές μάρκες πέφτουν στο pH 5,0.


·         Μαρμελάδες
·         Μπύρα:  Καλής ποιότητας, καλοζυμωμένη - μέχρι pH 5,5. Οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο 5,0.

·         Ναρκωτικά


·         Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο)

·         Πρόβατο


·         Ρύζι άσπρο

·         Σιμιγδάλι
·         Σοκολάτα
·         Σταρένιο ψωμί

·         Τσιγάρα


pH 4,5:

·         Τεχνητά γλυκαντικά.
·         Χοιρινό



(Πηγή: http://omofagia.forumup.gr/index.php?mforum=omofagia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου