..."Τι καλύτερο για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες;"
(Παρ'ό,τι Μάρτης, η άνοιξη αργεί φέτος να φανεί...)
Καροτόσουπα
Συστατικά συνταγής
- 8 μεγάλα καρότα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα καρότα και τα κρεμμύδια κομμένα. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε τη σούπα στο μίξερ πολύ καλά να αποκτήσει βελούδινη υφή. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σούπα λαχανικών
Συστατικά συνταγής
- 4 μεγάλες πατάτες
- 8 μεγάλα καρότα
- 12 κολοκυθάκια
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 2 κούπες ζωμό λαχανικών
- Χυμός 1 λεμονιού
- 100 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- Αλάτι-πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και συμπληρώνουμε με νερό, μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όπως είναι στην κατσαρόλα, αλέθουμε με το μπλέντερ. Βάζουμε πάλι στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε τότε μπορούμε να προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος για να αποκτήσει η σούπα μας πιο βελούδινη υφή.
Μανιταρόσουπα βελουτέ
Συστατικά συνταγής
- 1/2 κιλό μανιτάρια (πορτομπέλο) κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μέτρια πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πατάτα και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνουν τα μανιτάρια και η πατατούλα για 15-20 λεπτά.
Παίρνουμε τη σούπα και την αλέθουμε με μπλέντερ, για να γίνει βελουτέ. Τη μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Τη σερβίρουμε ζεστή και τη υποστηρίζουμε γευστικά με φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Σούπα μπρόκολο
• ½ κιλό μπρόκολο (και περισσότερο)
• 2-3 πατάτες μέτριες (κομμένες σε κύβους)
• 2 πράσσα (μόνο το λευκό μέρος)
• 1 κουτ.γλ. κόλιαντρο ξερό
• ½ κουτ. γλ. τζίντζερ
• Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο (προαιρετικά)
• Κάρι (στο τέλος)
• 3-4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
• Λάδι
• Ζωμό κότας ή λαχανικών
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το πράσσο και τις πατάτες. Προσθέτουμε το ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10’. Προσθέτουμε το μπρόκολο και βράζουμε για άλλα 20’ (έως ότου να βράσουν καλά). Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός από το κάρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλέθουμε τη σούπα. Προσθέτουμε το γιαούρτι , ανακατεύουμε καλά και το ξαναβάζουμε στη φωτιά για 3-4 ‘ ακόμη. Στο σερβίρισμα προαιρετικά προσθέτουμε κάρι.
Locro de papas - Σούπα πατάτας από τις Άνδεις
Συστατικά συνταγής
* ½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
* 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
* 2 κουταλιές φυτικό λάδι
* ½ κουταλάκι κύμινο
* 2 ¼ κουταλάκι αλάτι
* ¾ του κουταλιού μαύρο πιπέρι
* 1 ½ κιλό ψημένες σε αλουμινόχαρτο πατάτες
* 7 φλιτζάνια νερό
* 1 φλιτζάνι γάλα
* 2 ώριμα αβοκάντο
* 1 ¼ φλιτζάνι μαλακό, ανάλατο ανθότυρο
Οδηγίες συνταγής
Σ' ένα πολύ μικρό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι με το τσίλι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι το λάδι αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι τσίλι σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και τις μισές πατάτες (τις υπόλοιπες τις αφήνουμε σ' ένα σκεύος με νερό) για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Με μια ξύλινη κουτάλα τις λιώνουμε μέσα στο ζουμί της κατσαρόλας. Ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες πατάτες και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για άλλα 20 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί, δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση και ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση και εν συνεχεία τα κόβουμε σε κυβάκια.
Σερβίρουμε τη σούπα σε μεγάλα μπολ και βάζουμε στην επιφάνεια τους κύβους του αβοκάντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου