Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μανιτάρι μαγικό!

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι το μυκήλιο, που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με τη μορφή των μυκηλιακών υφών.
Τα μανιτάρια μπορεί να δημιουργούν αρμονικές συμβιωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας (μυκόρριζα), να αποτελούν παράσιτο ζωντανών ή ετοιμοθάνατων δέντρων και φυτών, ή να είναι σαπρόφυτα που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη την οποία αποσυνθέτουν παίζοντας το δικό τους σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα. Είναι ετερότροφοι, μη φωτοσυνθετικοί οργανισμοί.
Τα μανιτάρια χαρακτηρίζονται από την απότομη ανάπτυξη και εμφάνισή τους, εξ ού και η έκφραση "φύτρωσε σαν μανιτάρι". Η οικολογία τους περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς βιότοπους, από τις δασωμένες πλαγιές και τα ρέματα των βουνών, τα ορεινά και ημιορεινά λιβάδια, μέχρι και τις χορταριασμένες και υγρές μεριές μέσα σε πόλεις ή και τις αυλές των σπιτιών! Μπορούν να είναι εξαιρετικά βραχύβια ή και πολυετή. Στην πλειοψηφία τους, βγαίνουν το φθινόπωρο, όταν λόγω των βροχών ευνοείται από τις συνθήκες υγρασίας η καρποφορία τους. Καρποφορίες υπάρχουν και την άνοιξη, αλλά και όλο το χρόνο.
Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, προκάλεσαν και προκαλούν το φόβο αλλά και το δέος στους ανθρώπους. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα βόρεια και στα κεντρικά, κάποια νόστιμα και δημοφιλή είδη μαζεύονται κατά κόρον και είναι γνωστά, αλλά αντίστοιχη τέτοια λαϊκή γνώση εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα, σε μικρότερο βαθμό.
Οι Έλληνες δεν φημίζονται για τη μυκοφιλία τους. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί αλλά και οι Βαλκάνιοι είναι παραδείγματα μανιταρόφιλων εθνών. Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) και τα πλευρότους (Pleurotus ostrreatus) καθώς και, σπανιότερα, άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή.
Tα εδώδιμα μανιτάρια συχνά συγκαταλέγονται στα φρούτα και λαχανικά. Στην πραγματικότητα όμως...επειδή πρόκειται για μύκητες, θα μπορούσαν να αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες. Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου άλλα λίπη και νάτριο. Παράλληλα είναι μεταξύ των σπάνιων τροφίμων που περιέχουν μερικά βασικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και συμπλέγματα βιταμινών τύπου Β.

Επιπρόσθετα τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς, τα μανιτάρια είτε ως φαγητό, φάρμακο ή ελιξίριο, θεωρούνταν σημαντικά και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, έδειξαν ότι πράγματι τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν αξιόλογες ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση μερικών μορφών καρκίνου, ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Έχουν αναγνωρισθεί διαφορετικές ουσίες σε διάφορα είδη μανιταριών με ευεργετικές για την υγεία δράσεις.

Πρόσφατα έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες και αγοράζουμε σε υπεραγορές ή αλλού, μπορεί να έχει ρόλο στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, ουσία που περιέχεται στο εν λόγω άσπρο μανιτάρι, σε προκαταρκτικές έρευνες, βρέθηκε ότι μπορεί να καταστέλλει σε καλλιέργειες τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστού. Η ουσία αυτή (ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης) μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Επίσης προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι τα μανιτάρια πιθανόν να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Τώρα γίνονται δοκιμές με ουσίες από μανιτάρια, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου. Το περιεχόμενο των μανιταριών σε θρεπτικές ουσίες είναι το ακόλουθο:

Θερμίδες
Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες: 100 γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες.

Λίπη
Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και μηδενική χοληστερόλη.

Νάτριο
Ελάχιστο νάτριο που είναι βασικό συστατικό του άλατος (χλωριούχο νάτριο) το οποίοι όταν είναι ψηλό στον οργανισμό προκαλεί ψηλή πίεση.

Βιταμίνες

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, ιδιαίτερα σε ριβοφλαβίνη, νιακίνη και παντοθενικό οξύ. Το περιεχόμενο σε βιταμίνες των μανιταριών μοιάζει πολύ με το περιεχόμενο σε βιταμίνες του κρέατος. Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) έχει σημαντικό ρόλο για υγιές δέρμα και καλή όραση. Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών και για το νευρικό σύστημα.
Η νιακίνη (βιταμίνη Β3) βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος.
Και οι τρεις πιο πάνω βιταμίνες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επίσης τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C και D.

Μεταλλικά ιχνοστοιχεία
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο.
Το σελήνιο εμπλέκεται μαζί με τη βιταμίνη Ε στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη όπως επίσης και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο που είναι απαραίτητο για τον κανονικό ρυθμό της καρδίας, το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό και για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, συμβάλλει σε μείωση του κινδύνου για ψηλή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο χαλκός και ο σίδηρος που περιέχουν τα μανιτάρια, είναι απαραίτητοι για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.
Οι έρευνες για τη διερεύνηση όλων όσων μπορούν να μας προσφέρουν τα μανιτάρια, άρχισαν να εντατικοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθουμε για τα μανιτάρια. Περιμένοντας όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.

Πηγές-Περισσότερες πληροφορίες για τα μανιτάρια και τα είδη τους:
www.manitaroupoli.com
www.manitari.gr


Συνταγές με μανιτάρια

 
Μανιτάρια Πορτομπέλο στο φούρνο με μυρωδικά

Συστατικά συνταγής
  • 12 πλατιά μανιτάρια Πορτομπέλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μανιτάρια. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τα μανιτάρια με την κοιλιά προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 200ºC για 5 λεπτά. Γυρνάμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8- 10 λεπτά.
Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και τα περιχύνουμε με την σάλτσα. Τα αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
  • Διάρκεια: 15 λεπτά μαγείρεμα

Φρικασέ μανιταριών
Συστατικά συνταγής
  • 600 γραμμάρια λευκά μανιτάρια (400 γραμμάρια κομμένα σε φετούλες & 200 γραμμάρια ολόκληρα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλιαα μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι, ο χυμός
  • 2 κούπες γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη
  • ½ κούπα μάραθο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • ½ κούπα ζωμός λαχανικών
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και λιώνουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τομαρούλι. Σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε το γιαούρτι με 5-6 κουταλιές της σούπας από το ζωμό του φαγητού και το ρίχνουμε στο σκεύος. Προσθέτουμε τη φέτα και το μάραθο ή άνιθο. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η φέτα και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το φρικασέ χλιαρό.
Διάρκεια: Προετοιμασία 10 λεπτά,μαγείρεμα 20 λεπτά


Μανιτάρια Πλευρώτους με σος μπαλσάμικο

Υλικά για 4 άτομα

500γρ μανιτάρια πλευρώτους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τη σος

4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Καθαρίστε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι. Κόψτε το χοντρό μέρος της βάσης. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και απλώστε σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώστε καλά, πασπαλίστε με ρίγανη και με το σκόρδο σε σκόνη (και από τις δυο πλευρές). Ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Βάλτε σε ένα μεγάλο ποτήρι τα υλικά για τη σος εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπήστε καλά με το μιξεράκι του καφέ. Όταν λιώσει τελείως το μέλι προσθέστε και το ελαιόλαδο και χτυπήστε και πάλι μέχρι να πήξει η σος.
Σερβίρετε βάζοντας τα μανιτάρια σε μια πιατέλα, περιχύστε με τη σος και πασπαλίστε με τον φρέσκο μαϊντανό.


Μανιτάρια με πατάτες στο φούρνο

1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους ή πορτομπέλο
1,5 κιλά πατάτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μαϊδανο
4 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
δεντρολίβανο
4 κ.σ. μπαλσάμικο
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
2 φλυτζανάκια του καφέ λάδι
αλάτι
πιπέρι
Ανοίγουμε το μπουκέτο των μανιταριών ξεχωρίζοντάς τα. Τα μεγάλα μανιτάρια τα κόβουμε στη μέση. Αν χρησιμοποιήσουμε πορτομπέλο, τα κόβουμε στη μέση. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε λεπτές (όπως για τηγανιτές).
Σε ένα ταψί βάζουμε τα μανιτάρια και τις πατάτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊδανό και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (και το λάδι) και με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά να αλειφθούν καλά τα μανιτάρια και οι πατάτες με όλα.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε ζεστό.


Ποικιλία μανιταριών στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά
  • 1 πακέτο  πλευρώτους
  • 1 πακέτο  porto bello
  •  2 κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 2 λεμόνια
  • 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
  • ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
  • ρύζι basmati
Εκτέλεση
  • Πλένουμε και κόβουμε φέτες τα μανιτάρια, τα βάζουμε σε ταψί. Τα αλατοπιπερώνουμε και σε μπωλ ανακατεύουμε το λεμόνι, την μουστάρδα, το μέλι, και ρίχνουμε στα μανιτάρια μας. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, το κρασί και πασπαλίζουμε με ρίγανη να πάει παντού
  • Ψήνουμε στον πάτο της κουζίνας στους 180 ' μέχρι να μείνει με την σάλτσα του και να ροδοκοκκινίσουν τα μανιτάρια.
  • Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε. Τέλος βγάζουμε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο ταψί το ρύζι και ανακατεύουμε με τη σάλτσα
  • Σερβίρουμε το ρύζι μας και από πάνω τα μανιτάρια.

Ρύζι με πλευρώτους, σέλερι και κόλιαντρο
Τα υλικά μας
  • 250 gr. ρύζι blue bonnet
  • 3-4 μανιτάρια πλευρώτους χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές παρμεζάνα
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 κουταλιά βιτάμ
  • 1/2 κρασοπότηρο κρασί λευκό ξηρό
  • Πιπέρι
  • Αλατι
Ας δούμε πώς φτιάχνεται
  • Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο νερό αλλά τόσο ώστε να κρατάει λίγο.
  • Σε ένα γουόκ ή τηγάνι αντικολλητικό σοτάρουμε τα μανιτάρια, το σέλερι και το κρεμμύδι με το βιτάμ, σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό (1 φλυτζάνι περίπου). Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κόλιανδρο.
  • Όταν εξατμιστούν τα μισά υγρά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε.




Μανιτάρια με αρακά και πατάτες

Συστατικά
  • 1 kg αρακάς κατεψυγμένος
  • 2 φρέσκα μανιτάρια αγκάρικους σαμπινιόν
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας μάραθο
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • λίγο λάδι
  • νερό όσο χρειαστεί για να καλύψει σχεδόν την ποσότητα του φαγητού
  • λίγο αλάτι

Οδηγίες

  1. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια τα οποία έχουν κοπεί σε κομματάκια σε λάδι
  2. Προσθέτουμε τον αρακά και σοτάρουμε όλα τα υλικά που υπάρχουν μέχρι στιγμής στην κατσαρόλα για λίγο
  3. Ρίχνουμε νερό όσο χρειαστεί και αφήνουμε 5-10 λεπτά να βράσει λίγο το φαγητό
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομματάκια, το αλάτι και το μάραθο και ανακατεύουμε λίγο
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για ακόμη 20-25 λεπτά τουλάχιστον σε μέτρια φωτιά
  6. Μπορείτε να προσαρμόσετε το χρόνο βράσης αναλόγως της κουζίνας σας

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκια ντομάτα στη συνταγή



Μανιτάρια ραγκού αλά κρεμ

Υλικά
  • 1 κιλό φρεσκα μικρά μανιτάρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 250γρ κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ.βερμούτ άσπρο
  • 25 γρ.βιτάμ
  • Χυμό 1/2 λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση
  • Πλένετε τα μανιτάρια, τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε σε πετσέτα.
  • Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα ροδίζετε στο βιτάμ.
  • Προσθέτετε τα μανιτάρια, το χυμό λεμονιού, το βερμούτ,αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
  • Βράζετε για 5'
  • Αποσύρετε τα μανιτάρια με τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος.
  • Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να γίνει κρεμώδης.
  • Ξαναβάζετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα άλλα 2'
  • Τα σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζετε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Μανιταρόσουπα βελουτέ

Συστατικά συνταγής 
  • 1/2 κιλό μανιτάρια (πορτομπέλο) κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτρια πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πατάτα και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνουν τα μανιτάρια και η πατατούλα για 15-20 λεπτά.
Παίρνουμε τη σούπα και την αλέθουμε με μπλέντερ, για να γίνει βελουτέ. Τη μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Τη σερβίρουμε ζεστή και τη υποστηρίζουμε γευστικά με φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.

Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο
·         1 κιλό μανιτάρια
·         ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
·         ½ κιλό κίτρινα τυριά
·         4 αυγά
·         1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
·         5 κουτάλια της σούπας αλεύρι
·         3 κουτάλια της σούπας Βιτάμ
·         Αλάτι-πιπέρι
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε τα τυριά και λιώνουμε το Βιτάμ. Ανακατεύουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μας καλά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε σε αυτό το μίγμα στρώνοντάς το απαλά, ώστε να απλωθεί στο σκεύος μας ισόπαχα. Ψήνουμε την μανιταρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45’ περίπου.


Μανιταρόπιτα με φύλλο και μπεσαμέλ
 



1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
600 γραμ διάφορα μανιτάρια
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ½ νεροπότηρο γάλα
2 αβγά
3 φλιτζ τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι



1.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
2.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα καρότα και τα μανιτάρια μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
3.
Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το αλεύρι και τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο τριμμένο και αδειάζουμε μέσα το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια με τα καρότα.
4.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε και απλώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, τη στρώνουμε με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ταψί με άλλα 3 φύλλα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα μας σε μερίδες και τη ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180ο και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.
5.
Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.


Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά (χειμωνιάτικα) Α’
Υλικά για 4 άτομα

500γρ μανιτάρια πορτομπέλο
3-4 ώριμες τομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
2 φλιτζάνια Cottage cheese
1 μπρόκολο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ξύδι μπαλσάμικο


Εκτέλεση

Ξεκινήστε με το να βγάλετε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και να ξεφλουδίσετε το πάνω μέρος τους. Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρέστε με προσοχή (ξύνοντας ελαφρά) την σκούρα σάρκα στο εσωτερικό.
Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, το οποίο έχετε λαδώσει, σαν βαρκούλες. Ραντίστε το καθένα  με ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και αρκετό σκόρδο σε σκόνη και ψήστε τα για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε πάνω στην κάθε βαρκούλα 2 φέτες ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας Cottage Cheese και μια φουντίτσα από το μπρόκολο. Ξαναβάλτε τα στο φούρνο για άλλα 5 – 10 λεπτά.


Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά Β’

ΥΛΙΚΑ

6 Μανιτάρια Πορτομπέλο

200 γρ. Τυρί Ανεβατό
100 γρ. Κεφαλοτύρι
1 ματσάκι φρέσκα Κρεμμυδάκια
5-6 μαύρες Ελιές
1/3 ματσάκι Μαϊντανό
2 Ντομάτες
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Θυμάρι
Αλάτι

Λαδώνουμε ένα αλουμινένιο ταψί. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα πορτομπέλο τα λαδώνουμε και αυτά και τα τοποθετούμε στο ταψί. Συνήθως χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. (Για να πάρουν το άρωμά του, αφού όλα τα μανιτάρια έχουν τη γεύση αρνίσιας συκωταριάς!) Ψήνουμε στους 200°C για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.


Όσο ψήνονται τα μανιτάρια ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε και αυτές. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, και προσθέτουμε λίγο θυμάρι. Αλατίζουμε (όχι πολύ γιατί τα τυριά που θα βάλουμε στη συνέχεια είναι αλμυρά) και προσθέτουμε φρεσκοκομμένο πιπέρι. Προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Όταν ψηθούν τα μανιτάρια τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Προσθέτουμε πάνω από το καθένα μια κουταλιά γέμιση και μετά μια κουταλιά ανεβατό τυρί.Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι για να κάνει κρούστα. Περιχύνουμε το κάθε μανιτάρι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.  

Πατάτες και μανιτάρια Ογκρατέν

Συστατικά

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
  • 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, χοντροκομμένα
  • ελαιόλαδο για σωτάρισμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 ml γάλα
  • 2 κ.γ. γεμάτα μουστάρδα ντιζόν
  • 3 μικρά σκόρδα ψιλοκομμένα
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη


Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σιγοβράστε τις πατάτες για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Στραγγίξτε και κόψτε τις σε λεπτές φέτες.
  3. Σωτάρετε τα μανιτάρια με τη δάφνη σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να φύγουν τα υγρά τους.
  4. Λαδώστε ένα πυρέξ και βάλτε εναλλάξ στρώσεις πατάτας και μανιταριών μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώστε ελαφρα.
  5. Φροντίστε να τελειώσετε με μια στρώση πατάτες.
  6. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε καλά την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώστε.
  7. Περιχύστε με το μείγμα τις πατάτες και σκορπίστε τη γραβιέρα στην επιφάνεια.
  8. Ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και το φαγητό να έχει ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μανιτάρια θέλετε, αλλά τα πορτομπέλο δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στη συνταγή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου