Πίσω από τα κλειστά μου μάτια...

Ένα σπίτι πνιγμένο σε πρασινάδες και λουλούδια! Συμφωνία χρωμάτών, αρωμάτων και ήχων... Η γη μας στάζει αφθονία και το ποτάμι κυλά πάντα, για πάντα -τ' ακούς;
Λόγια σαν μουσική, και γέλια ανάμεσα σε σιωπές πλήρεις.
Μυρίζει σπιτικό φαγητό... Το γλυκό γίνεται... Οι κούπες περιμένουν να δεχτούν εκλεκτό τσάι...
Τα βουνά, αγέρωχα και δεσποτικά, ρωτούν. Η θάλασσα, αινιγματική κι απόκοσμη, αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Κι ο έναστρος ουρανός τις νύχτες υφαίνει τα πιο όμορφα όνειρά μας.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μπεσαμέλ: η αρχόντισσα της κουζίνας

Δεν είναι και λίγα τα λαχταριστά εδέσματα που χρειάζονται την επικάλυψή της: το παστίτσιο, ο μουσακάς, οι μελιτζάνες παπουτσάκια... Για να μη θυμηθώ πολλά σουφλέ ή ογκρατέν πιάτα...
Ακόμα και σε τυρόπιτα, η προσθήκη της μπεσαμέλ μεταμορφώνει το αποτέλεσμα!

Επειδή αφ' ενός οι έτοιμες μπεσαμέλ που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ δεν τρώγονται, κι επειδή βλέπω να κυκλοφορούν πολλές συνταγές με μικρές παραλλαγές, παραθέτω κι εγώ αυτήν που πάντοτε ακολουθώ, με 100% επιτυχία, γιατί ο τρόπος παρασκευής της είναι απλός, τα υλικά της εύκολα, και το αποτέλεσμα απερίγραπτα καλό...

Τη βρήκα σ' ένα παλιό βιβλίο της μαμάς με "κλασικές" ελληνικές συνταγές!

(Σημειωτέον ότι η μπεσαμέλ εισήχθη στην ελληνική κουζίνα από τον σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα...)
 

Υλικά (για να καλύψει λ.χ. ένα κανονικό ταψί ή πυρέξ)
  • Κάτι λιγότερο από 1 λίτρο φρέσκο γάλα (ή όσο χρειαστεί για να πετύχουμε τη ρευστότητα που θέλουμε)
  •  2 αυγά (τους κρόκους
  • 10 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  8 κουτ. Σουπας Βιτάμ
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση

Βάζετε τις 8 κουταλιές Βιτάμ σε μετρίου μεγέθους κατσαρόλα να λιώσουν και προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο. Ανακατεύετε με τον αναδευτήρα και λίγο-λίγο προσθέτετε και το γάλα, που στο μεταξύ το έχετε βάλει να κάψει λίγο. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια και προσθέτοντας όσο γάλα χρειάζεται ώστε να μη σβωλιάσει η μπεσαμέλ και να είναι όσο πρέπει ρευστή. Όταν πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και ξαναβάζετε για λίγο στη φωτιά, ανακατεύοντας πάντα και προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προαιρετικά, στο τέλος προσθέτετε και λίγο τυρί της αρεσκείας σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου